5 Tips voor motorrijden bij warm weer

Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

motorverzekeringen berekenen

Deel bericht:

Het motorseizoen is in volle gang, met meer motorrijders op de weg dan ooit tevoren. Motorrijders moeten voorzorgsmaatregelen nemen wanneer ze gaan motorrijden in zeer warme weersomstandigheden. Er zijn een aantal risico’s waar je best rekening mee houdt en die het gevolg zijn van verlies van lichaamsvocht, uitdroging, blootstelling aan de zon en hoge omgevingstemperatuur.

In dit artikel bespreken we vijf tips die motorrijders kunnen gebruiken om veilig te blijven op hun motor tijdens de zomermaanden.
Toevallig eerder op zoek naar tips voor de winter? Lees dan ons artikel over motorrijden in de winter.

Tip 1: Drink water voor, tijdens en na uw rit.

Drink voldoende om uitdroging te voorkomen door minstens een liter per uur te drinken tijdens het rijden in de hitte. Water is het beste voor motorrijders die gehydrateerd willen blijven of drink een sportdrank dat natrium bevat. Vermijd alcohol en cafeïne, want die kunnen leiden tot uitdroging.

Bij warm weer moeten motorrijders zich ervan bewust zijn dat het risico op uitdroging groot is en dat ze extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. U kunt best ook een kleine hoeveelheid water op uw motor meenemen voor het geval de motor het begeeft of voor langere tijd vast komt te zitten in het verkeer.

Tip 2: Draag zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème beschermt je tegen van de schadelijke UV-stralen van de zon en voorkomt huidkanker. Het is belangrijk om zonnebrandcrème te dragen tijdens het motorseizoen, zelfs als het bewolkt is of vroeg in de ochtend. Let er op dat de beschermingsfactor (SPF) van de meeste lotions afneemt na enkele uren, dus repeat.

Tip 3: Draag ALTIJD beschermende kledij

Elke motorrijder betrapt zich er wel eens op te hunkeren naar de ultieme vrijheid: Mooi weer en je wilt gewoon op je bike springen en vertrekken. Zonder helm, met je korte broek, t-shrt, open schoenen en … de wind in je haren!

Toch moet je je als motorrijder altijd goed beschermen. Je bent nu eenmaal kwetsbaarder. De minimum beschermende kledij voor een motorrijder bestaat uit:

 • helm
 • handschoenen
 • motorjas met bepantsering,
 • zonnebrillen,
 • laarzen,
 • rijbroek,
 • evenals andere veiligheidsuitrusting op basis van het type motor waarop u rijdt

Tip 4: KISS – Keep It Short & Slow

Als het buiten warm is, moeten motorrijders er rekening mee houden dat ze sneller vermoeid zullen raken. Wees alert en neem op tijd een pauze. Houd je ritten kort en plezierig. Niet lang en vermoeiend.

Rijdt ook niet te snel… deze regel geldt natuurlijk altijd, maar als het warm is zijn we ook minder alert en dat benadeelt onze reactiesnelheid. Daar moet je rekening mee houden… denk aan je veiligheid, denk aan KISS.

Tip 5: onderhoud je motor en controleer de bandenspanning

Wanneer u motorrijdt in de hitte, is het belangrijk om uw banden en vloeistoffen regelmatig te controleren. Motorrijders moeten altijd, voor elke rit hun bandenspanning controleren. Doe je dat niet altijd, doe het tenminste op extra hete dagen. De temperatuur kan je bandenspanning ernstig beïnvloeden.

Bonus tip: Let goed op elkaar

Wanneer je niet alleen op pad bent, houdt dan je collega motorrijders goed in de gaten. Let op plotse wijzigingen in hun rijpatroon, een plotse uitwijking en vooral ook het plots trager rijden zonder enige reden. Dat blijkt vaak één van de eerste tekenen van oververmoeidheid. De alertheid zakt en automatisch reageer je door iets trager te rijden. Aarzel in die gevallen niet. Trek tijdig aan de alarmbel en onderbreek de rit met een pauze. The road will still be there tomorrow!

Bonus tip voor solo motards: Gebruik slimme apps

Maak gebruik van slimme apps die je veiligheid bewaken. De liberty rider app voor motorrijders kan levens redden. Deze app heeft heel veel onder motorkap. Naast routes, GPS, locatie tracking en ritgeschiedenis heeft hij ook een heel vernuftig systeem die detecteer wanneer een motorrijder valt. Dit valdetectie-systeem detecteert “valpartijen met een hoog risico” en stuurt een alarm met de coördinaten van de motorrijder naar de hulpdiensten indien dat nodig is. Ongelofelijk slimme technologie die effectief in staat je leven te redden. Lees hier alles over de app en hoe ook jij er gratis gebruik kunt van maken.

Lees ook onze 12 tips voor een motorvakantie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

  We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

  Ontdek alles over

  Ook interessant

  Scroll naar boven