De nr 1 oorzaak van de meeste motorongevallen

en hoe als motorrijder veilig blijven

Motorrijders worden tijdens het rijden met veel gevaren geconfronteerd, maar er is één belangrijke reden waarom motorongevallen plaatsvinden. Hier leest u hoe u veilig kunt blijven.
Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

motorrijder op wagen

Deel bericht:

De belangrijkste oorzaak van motorongevallen en hoe motorrijders veilig kunnen blijven

In 2019 waren er 1.079.524 motorfietsen geregistreerd in de Europese Unie. Dat betekent een indrukwekkende stijging van 8% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Alleen al in België zijn de motorregistraties met 9% gestegen van 2018 tot 2019. In 2019 waren er 25.503 nieuwe motorregistraties in het land. Daarmee overschrijden we sinds 2019 de kaap van een half miljoen motoren in België (507.996 motorrijwielen volgende de cijfers statbel).

Ondanks deze stijging van het aantal nieuwe motorregistraties, vonden er dat jaar minder motorongevallen plaats. In totaal waren er in België 37.699 verkeersongevallen in 2019, wat resulteerde in 47.793 slachtoffers. Sommige hiervan waren echter zo ernstig dat ze toch het leven eisten van 84 motorrijders.

motorongevallen-statistieken

Al die statistieken laten zien hoe belangrijk het is om de meest voorkomende oorzaken van motorongevallen te kennen. Op deze manier kunnen zowel nieuwe als ervaren rijders hun risico om in dergelijke situaties terecht te komen, verkleinen.

In dat opzicht behandelen we in dit bericht zowel de belangrijkste als de andere veelvoorkomende oorzaken van motorongevallen. We zullen ook enkele van de meest bruikbare strategieën bespreken om dergelijke gevaren op de weg te voorkomen.

De voornaamste boosdoener achter motorongevallen

In de EU bestaat de helft van de motorongevallen uit zogenaamde ‘single-vehicle crashes’. In dit geval kwamen de motorrijders niet in botsing met een ander voertuig op de weg.

De andere helft zijn botsingen met meerdere voertuigen, waarbij een of meer andere voertuigen betrokken waren.

België-specifieke studies tonen echter aan dat slechts 35% van de ongevallen een enkelvoudige auto-ongeluk betreft. De overige 65% betreft ongevallen met meerdere voertuigen.

De belangrijkste oorzaak van motorongevallen met één voertuig in België

Bij 90% van de motorongevallen met één voertuig in België zijn de motorrijders de oorzaak. Rijfouten, zoals controleverlies of slippen bij het remmen, zijn de meest voorkomende redenen.

Wat betreft de resterende 10%, de oorzaken zijn vaak externe elementen, maar bij andere is de oorzaak onbekend.

Motorongevallen kunnen ontstaan door ongepast en/of gevaarlijk rijgedrag

De voornaamste boosdoener achter motorongevallen met meerdere voertuigen in België

Uit dezelfde onderzoeken bleek dat bij 62% van de ongevallen met meerdere voertuigen de andere automobilist de schuldige is. Dit betekent dat de acties van de andere bestuurder (niet de berijder) de botsing veroorzaakten. In veel gevallen meldde de bestuurder die de crash veroorzaakte, de motorrijder niet te hebben gezien.

Toch laat het bovenstaande zien dat de rijders zelf te maken hebben met een derde van alle meervoertuigongevallen. Dit komt vaak doordat er onvoldoende geanticipeerd is op de zet van de andere bestuurder.

In andere gevallen nam de motorrijder een verkeerde beslissing, zoals inhalen. Sommige motorrijders gaven ook aan degene te zijn die de andere automobilist niet had gezien.

Jezelf en je motor beschermen

Je weet dat helmen levens kunnen redden, maar niet elke helm is gelijk. Wist je dat sommige helmen betere bescherming bieden? Dat is het geval bij integraalhelmen met kinbescherming.

Een kinbeschermer is een beschermende functie die je normaal gesproken niet zult vinden in andere soorten helmen. Het helpt mogelijke schokken en stoten te verminderen die anders de kin en kaak zouden kunnen verwonden.

Je wilt een helm met kin bescherming gebruiken, aangezien veel crashes dit deel van het gezicht verwonden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de helft van alle motorongevallen resulteren in kinblessures. In de EU lopen motorrijders die hun intrekbare kinbeugel omklappen een hoger risico op letsels.

Afgezien van de juiste motorkleding, zijn hier andere manieren om de veiligheid van motorfietsen te vergroten.

Investeer in lampen van hogere kwaliteit voor veiligere dag- en nachtritten

Houd er rekening mee dat het in België de wet is om ook overdag met de motorverlichting te rijden. Dit verhoogt je zichtbaarheid, het ontbreken daarvan is de belangrijkste oorzaak van ongevallen met meerdere voertuigen.

Het zicht wordt ’s nachts zelfs nog lager, dus het is des te meer reden om met alle goede lichten aan te rijden. Oudere lampen en zelfs de in de fabriek geïnstalleerde lampen zijn echter mogelijk niet voldoende.

Aftermarket-motorverlichting is niet alleen feller, maar ook duurzamer en energiezuiniger. LED-lampen produceren bijvoorbeeld gericht licht en kunnen tot 25.000 uur meegaan. De helderheid van LED kan ook effectiever zijn dan halogeen, waardoor het een meer ideale optie is om ’s nachts te rijden.

Wees echter voorzichtig bij het inschakelen van LED-koplampen, aangezien deze tegenliggers kunnen verblinden. Dit geldt vooral ’s nachts wanneer de helderheid van LED’s nog duidelijker is.

Houd voor je veiligheid altijd je omgeving in de gaten om te zien of er een voertuig nadert. Als dat niet het geval is, kan je je bijkomende verlichting inschakelen. Schakel het grootlicht van je motor niet in als er een andere weggebruiker voor je staat.

Investeer in een antiblokkeerremsysteem

Zoals hierboven vermeld, is het verlies van controle over de motor een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen met één auto in België. In veel gevallen heeft dit te maken met foutieve noodstops. Een deel hiervan is te wijten aan motorfietsen met agressieve en krachtige remsystemen.

De remkracht is nodig om een motor in volle snelheid snel te laten stoppen. Het punt is dat het net ook deze indrukwekkende remkracht is dat het voorwiel doet blokkeren. Als dit gebeurt, kan de motards van zijn motor vallen of zelfs in de lucht worden gegooid.

Om dergelijke gevaarlijke wielblokkades te voorkomen, kan je best een motor met antiblokkeerremsysteem (ABS: Anti-lock Brake System en/of TCS: Traction Control System) aanschaffen.

abs
ABS Sensor
ABS-sensor 

Hiermee voorkom je dat je voorwiel vastloopt in geval van een noodstop. Het helpt ook om de algehele stabiliteit van de motor te verbeteren.

Gebruik de pechhulpdienst via je smartphone (of app)

Hoe spannend en plezierig motorrijden ook is, je moet je voorbereiden op onvoorziene situaties. Dit betekent dat je best meer bijhebt dan de verplichte EHBO-doos, gevarendriehoek en veiligheidsvest. Afgezien van het gereedschap voor reparatie, is het het beste om toegang te hebben tot pechhulp.

Met pechhulp kan je altijd op hulp rekenen. Ongeacht het tijdstip van de dag, heb je pech…dan krijg je hulp. Dit kan vooral handig zijn als je motorfiets slecht werkt en je denkt dat het te riskant is om verder te rijden.

Houd je motorfiets in topconditie

Zelfs als je je motor maar voor een rit van 10 minuten gebruikt, dan nog moet je altijd veiligheidscontroles uitvoeren. Eropuit trekken zonder basis check kan nare gevolgen hebben. Zorg ervoor dat je banden voldoende spanning hebben en een profieldiepte van meer dan 2/32 inch. Uiteraard moeten de claxon, knipperlichten en alle andere lichten altijd goed werken.

Als iets niet goed werkt, repareer het dan of laat het meteen nakijken. Rijden met defecte motorfietsonderdelen is een recept voor een ramp.

Een degelijk onderhoud kan motorongevallen vermijden

Houd bij het rijden rekening met deze veiligheidsfeiten voor motorfietsen

Houd er rekening mee dat motorongevallen vaak zwaardere verwondingen veroorzaken onder berijders. Daarom moet je jezelf en je motor altijd zichtbaar houden. En zelfs als het vervelend lijkt, moet je je motor altijd controleren voordat je eropuit trekt.

Wilt je meer weten over pechhulp en motorverzekeringen? Laat ons team je dan goed informeren en begeleiden. Neem nu contact met ons op en we beantwoorden graag al je motor- en verzekeringsgerelateerde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

    We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

    Ontdek alles over

    Ook interessant

    Scroll naar boven