12 tips voor je eerste motorvakantie

Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

Deel bericht:

Als u op zoek bent naar een nieuw avontuur, dan is uw eerste motorvakantie het perfecte idee. Je verkent het land met je eigen vervoer en hebt het gevoel dat je meer vrijheid hebt dan ooit tevoren. Het is echter niet altijd gemakkelijk om te weten wat je moet doen als je voor het eerst op zo’n avontuur gaat. Daarom hebben we deze lijst met 12 tips samengesteld die ervoor zullen zorgen dat je reis soepel verloopt en er het beste van maakt!

Denk aan uw veiligheid.

Bij een motorrit blijft dit altijd nummer 1! Draag altijd een helm en beschermende kleding. Denk ook over wat je mee moet nemen en hoe je dat veilig kunt doen. Totaalgewicht, balans, comfort, zichtbaarheid, … Denk aan je eigen veiligheid, die van je passagiers en die van de andere weggebruikers.

de makelaar voor motorverzekering scaled e1590666115198

Bereid uw motor goed voor op de reis.

Houd er rekening mee dat wanneer je op reis bent, het zelden zal gebeuren dat alles volgens plan verloopt en dat er soms verrassingen onderweg zijn. Zorg ervoor dat uw motor goed onderhouden is voordat u van huis vertrekt! Controleer ook de bandenspanning in geladen toestand, zodat ze hun grip niet verliezen op een oneffen ondergrond of bij het nemen van bochten op snelheid.

Bewaak je rijtijden tijdens je motorvakantie.

Ga niet te lang door. Veel ongelukken gebeuren namelijk doordat de motard een te grote inspanning moet leveren. Vergeet niet motorrijder kan je misschien ontspannen, maar vergt veel concentratie. Niemand kan uren aan een stuk de volle 100% gefocust blijven. Jij ook niet. Stop dus regelmatig en neem een pauze. Leg uw voeten 15 minuten omhoog om hen wat rust te geven

Reis met gezelschap

Alleen reizen is misschien een unieke ervaring. Voor je eerste road trip met de motor is het toch best om samen met iemand te reizen die e.v. al enige ervaring heeft. Het voordeel daarvan is dat hij je wegwijs kan maken en kan uitleggen waar je op moet letten. Mocht er toch iets fout lopen zal je blij zijn dat je er niet alleen voor staat.

Houd rekening met het klimaat.

De beste tijd om een roadtrip met de motor te maken is in de lente of de herfst wanneer de dagen nog lang zijn en je er meer van kunt genieten. De zomer is ook goed, maar dan kan het al snel te warm worden en is er vaak meer verkeer op de wegen.

motorvakantie

Motorvakantie in de winter

Als u in de winter rijdt, denk er dan aan dat uw banden minder tractie hebben als het buiten koud is, dus wees voorzichtiger! Informeer u over de juiste bandendruk bij de fabrikant en controleer dit regelmatig. Voor meer info over motorrijden in de winter, klik hier.

Motorvakantie in de zomer

In de zomer hou je er best ook rekening met dat jouw vizier snel vuil wordt. Zorg dat je iets mee hebt om het regelmatig propper te maken zodat je zichtbaarheid niet afneemt door een smerige helm.

Zorg voor voldoende hydratie.

Met je beschermende kledij en je helm kun je al snel veel vocht verliezen. Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt, zodat je niet uitgedroogd raakt bij tijdens een lange rit. Je lichaam moet voldoende dringen en eten. Niet alleen je geest en concentratievermogen moeten op vakantie gevoed worden – ook je lichaam! Plan vooruit en zorg voor gezonde snacks zoals noten, gedroogd fruit, lichte tussendoortjes en voldoende water.

motorvakanties in groep

Draag zeker beschermende kleding

Het is al vaak voorgekomen dat motorrijders gewond raakten nadat ze betrokken bij een ongeval. Daarom is het belangrijk om altijd beschermende kleding te dragen en geen risico’s te nemen met uw veiligheid. De minimum bescherming voor een motorrijder zijn: handschoenen, helm en laarzen. Denk ook aan een beschermende broek en het juiste schoeisel.

Vergeet uw paspoort en andere documenten niet

Als je motorvakantie naar het buitenland gaat, is het altijd belangrijk om een geldig paspoort bij je te hebben. Het moet up-to-date zijn met een volledig visum (indien nodig), anders krijg je problemen bij de grensovergangen of op luchthavens! Zorg ervoor dat alle visa en identificatiedocumenten geldig zijn voor de hele duur van uw reis.

Denk ook aan andere documenten zoals bijvoorbeeld je verzekeringspapieren of je covid vaccinatie certificaat.

Plan uw route

Als u van tevoren weet door welke gebieden u gaat reizen, maakt dat het plannen gemakkelijker. U kunt langere stops in bepaalde plaatsen plannen of kortere als ze een beetje afwijken van wat oorspronkelijk gepland was. Plan van tevoren, zodat u niets belangrijks mist. Hoe minder keuzes je onderweg moet maken, hoe meer je kunt genieten van de omgeving en de vrijheid op 2 wielen.

Plan ten minste om de twee uur een stop voor snacks en drankjes.

Download offline kaarten zodat u kunt navigeren zonder data te gebruiken. Ook een goede oude papieren kaart kan nog steeds waardevol zijn. Die hebben geen batterij, gaan niet kapot als ze vallen en hoeven geen internetverbinding.

Gebruik een gps of je smartphone met de handige Liberty Riders App. Lees hier hoe jij gratis toegang krijgt tot de premium functies zoals valdetectie en automatische hulpdienst inschakeling.

liberty app 1

Houd een positieve houding

Road trips zijn vaak lang en het weer kan onvoorspelbaar of vermoeiend zijn. Daarom is het heel belangrijk om een goed humeur te houden! Wees zelfverzekerd over wat u doet en waar u naartoe wilt. Wees altijd positief ook al lijkt het er niet altijd op dat alles op jouw manier gaat.

Een aanvullende reisverzekering is geen overbodige luxe

Zeker als je voor het eerst een road trip maakt kan dit je veel ellende besparen. Uiteraard hoop je dat je die niet nodig hebt, maar in geval er iets misloopt is het toch een hele geruststelling. De beste manier om problemen te voorkomen die kunnen voortvloeien uit een ongeval of een andere gebeurtenis terwijl u op reis bent in het buitenland, is een aanvullende reisverzekering. Een reisverzekering of pechverhelping zal de kosten van reparaties, vervangende motoren of repatriëring dekken in het geval er iets misgaat. Heb je hierover vragen? Neem contact op. Wil je snel een reisbijstandsverzekering afsluiten? Klik hier en je road trip kan vanaf morgen zorgeloos beginnen.

Geniet van de hele ervaring

Vergeet niet te stoppen bij de bezienswaardigheden. Als je op een motor zit, is het makkelijk om uit het oog te verliezen wat er om je heen gebeurt en je alleen te richten op wat voor je ligt. Dit kan echter behoorlijk saai zijn! Zorg ervoor dat je af en toe genoeg tijd voor jezelf neemt.

Geniet van het vrije gevoel, blijf alert en veilig.

verzekering motor

Keep on riding!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

    We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

    Ontdek alles over

    Ook interessant

    Scroll naar boven