Hoe je je motor veilig kunt opbergen: tips en trucs voor het opbergen van je motor

Door de juiste stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw motorfiets in goede staat is wanneer u in de lente weer gaat rijden.
Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

Deel bericht:

Of je je motor nu voor de winter of slechts voor een paar dagen opbergt, het is belangrijk dat je het goed doet. Hier volgen enkele tips en trucs om je motor veilig op te bergen en in goede staat te houden.

Als u uw motor buiten stalt, moet u deze afdekken met een dekzeil of een ander soort waterdichte bedekking

Als je het geluk hebt een motorfiets te bezitten, is de kans groot dat je hem in de best mogelijke staat wilt houden. Hoewel het verleidelijk is om je motor gewoon buiten te laten staan en het voor gezien te houden, kan het niet afdekken met een dekzeil of andere waterdichte hoes ernstige gevolgen hebben. Die kostbare twee wielen zijn immers kwetsbaar voor de elementen, of het nu regent, sneeuwt of hard waait. De extra stap om een zeil over je fiets te leggen kan helpen om hem te beschermen tegen mogelijke schade die later duur (en vervelend) zou kunnen uitvallen. Laat uw geliefde fiets niet onbeschermd achter – dek hem af!

Koppel de accu altijd los en bewaar hem op een koele, droge plaats

Het is altijd verstandig om de accu van uw auto, smartphone of andere zware elektronica los te koppelen als u deze voor langere tijd opbergt. Niet alleen beschermt dit deze items tegen kortsluiting door schadelijke externe factoren zoals vocht en stof, maar u bespaart uzelf ook wat geld op dure vervangingen. Om uw elektrische opslagapparaten veilig te houden, schakelt u de stroom uit en bewaart u ze op een koele, droge plaats zonder direct zonlicht. Door een paar extra stappen te nemen bij het opbergen van uw elektronica kunt u de levensduur ervan aanzienlijk verlengen en gaan ze na verloop van tijd veel langer mee.

Vul de benzinetank om roestvorming te voorkomen

Uw benzinetank vol houden lijkt misschien een onbelangrijke taak, maar het kan roestvorming helpen voorkomen. Dat komt omdat de aanwezigheid van benzine en water in de tank meestal beperkt is wanneer de tank bijna leeg is, zodat condens en zuurstof de ruimte innemen. Als gevolg daarvan kan vocht zich ophopen in de onderste wanden van de tank, wat leidt tot roestvorming – niet iets wat u in uw auto wilt! Uw gastank bijvullen voordat hij te laag wordt, is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat deze gevreesde corrosie op afstand blijft.

Gebruik bandenhoezen om te voorkomen dat uw banden uitdrogen en barsten

Bandenhoezen lijken op het eerste gezicht niet veel uit te maken, maar ze zijn een essentieel instrument om de banden gezond te houden. Ze beschermen niet alleen tegen zonneschade, maar houden ook vuil, stof en vocht buiten – allemaal factoren die kunnen leiden tot bandenslijtage. Bandenhoezen helpen bovendien voorkomen dat banden te snel verslechteren door hitte en hoge druk van de weg. Door deze hoezen te gebruiken, kunt u er zeker van zijn dat uw banden langer in topconditie blijven, om nog maar te zwijgen van dure vervangingen onderweg! Wie houdt er niet van om voor zijn auto te zorgen zonder de bank te breken?

Stal uw motorfiets op een vlakke ondergrond om olielekken te voorkomen

Wist u dat het parkeren van uw motorfiets op een helling kan leiden tot olielekkage? Het is waar! Voor een krachtige en veilige rit parkeert u uw motor altijd op een vlakke ondergrond. Behalve dat dit u helpt olielekken te voorkomen, helpt het ook bij andere factoren die de prestaties van de motorfiets beïnvloeden, zoals de bandenspanning. Parkeren op een hoek kan leiden tot een hogere druk in sommige banden dan in andere, wat resulteert in ongelijke slijtage in de loop der tijd en een slecht rijgedrag of kilometrage. Wapen uzelf met deze informatie zodat u elke keer met vertrouwen kunt parkeren.

Door deze stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw motorfiets in goede staat is wanneer u weer gaat rijden. Heb jij nog andere tips voor het stallen van een motorfiets? Deel ze in de commentaren!

Ontdek onze premies en klik hier om de prijs van je motorverzekering te berekenen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

    We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

    Ontdek alles over

    Ook interessant

    Scroll naar boven