Hoe bagage meenemen op de motor?

Ontdek verschillende manieren om bagage op je motorfiets te dragen, zoals het gebruik van roltassen, tanktassen, bagagenetten, spanbanden, motorkoffers en bagagerekken. Lees onze handige tips en richtlijnen voor het veilig en efficiënt vervoeren van je bagage tijdens langere motorreizen.
Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

Deel bericht:

Als fervent motorrijder begrijpen wij het belang van het meenemen van bagage op de motor. Of het nu gaat om een weekendtrip of een langere reis, het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de juiste spullen mee te nemen. In dit artikel willen we graag onze kennis en ervaring delen over hoe je bagage het beste op de motor kunt meenemen.

Kies de juiste tas

Een van de belangrijkste dingen bij het meenemen van bagage op de motor is het kiezen van de juiste tas. Er zijn veel verschillende soorten tassen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld zachte tassen, harde tassen en topkoffers. Het is belangrijk om de juiste tas te kiezen op basis van je specifieke behoeften en de vereisten van je motor.

Verdeel de bagage gelijkmatig

Het is van cruciaal belang om de bagage gelijkmatig over de motor te verdelen. Dit zorgt niet alleen voor een betere balans tijdens het rijden, maar ook voor een betere wegligging en een hogere veiligheid. Het is daarom aan te raden om de zwaardere spullen zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de motor te plaatsen.

Verschillende mogelijkheden

Roltas

Voor langere motorreizen is het handig om bagage op de motor te dragen in plaats van op je rug. Een van de manieren om dit te doen is met behulp van een roltas. Dit type tas kan op het achterste deel van het zadel of bagagerek worden vastgemaakt met behulp van een speciaal hulpmiddel. Een roltas biedt vaak veel ruimte en is handig in gebruik, omdat je snel bij je spullen kunt.

Tanktas

Een motor tanktas is ideaal voor kortere reizen en kan eenvoudig worden bevestigd met behulp van een klik- of magneetsysteem aan de tank van de motor. Dit type tas biedt voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een kaart, een snack of andere kleine spullen die je snel bij de hand wilt hebben. Een tanktas is echter minder geschikt voor lange reizen, omdat hij niet veel opslagruimte biedt.

Bagagenet

Een bagagenet kan worden gebruikt om een tas of groot voorwerp vast te maken aan het zadel of bagagerek van de motor. Dit is een handige manier om extra bagage mee te nemen, zonder dat je hiervoor een speciale tas hoeft aan te schaffen. Een bagagenet is vooral geschikt voor lichtere voorwerpen, omdat het anders lastig kan zijn om de tas of het voorwerp goed vast te maken.

Spanbanden

Spanbanden werken op dezelfde manier als een bagagenet, maar zijn beter geschikt voor extra grote voorwerpen. Dit type band kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een slaapzak of tent vast te maken aan het zadel of bagagerek van de motor. Het is belangrijk om de spanbanden goed vast te maken, zodat de bagage niet gaat schuiven tijdens het rijden.

Motorkoffers

Motorkoffers bieden de meeste bagageruimte en kunnen op twee manieren worden bevestigd: een topkoffer bovenop het uiteinde van de motor, of zijkoffers aan beide kanten van de motor. Dit type bagage-oplossing is vooral geschikt voor lange reizen, omdat het veel opslagruimte biedt. Motorkoffers zijn echter wel duurder dan andere oplossingen en vereisen soms ook extra bevestigingsmaterialen.

Bagagerek

Een bagagerek biedt extra oppervlakte en bevestigingspunten voor bijvoorbeeld een bagagenet of spanbanden. Dit type rek kan op het achterste deel van het zadel of bagagerek van de motor worden bevestigd. Het is belangrijk om bij het kopen van een bagagerek het merk en model van de motorfiets in gedachten te houden, omdat niet alle rekken geschikt zijn voor alle motoren.

Gebruik spanbanden

Om ervoor te zorgen dat de bagage stevig op de motor blijft zitten, is het essentieel om gebruik te maken van spanbanden. Dit voorkomt dat de tassen gaan schuiven of losraken tijdens het rijden. Zorg er wel voor dat de spanbanden niet te strak worden aangehaald om schade aan de tassen of de motor te voorkomen.

   Vermijd het blokkeren van de achtervering

   Een veelvoorkomend probleem bij het meenemen van bagage op de motor is dat de achtervering kan blokkeren. Dit kan leiden tot een slechtere wegligging en een hogere slijtage van de banden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de bagage niet te hoog te plaatsen en de juiste tas te kiezen die goed past bij de grootte van je motor.

   Wees voorbereid op het weer

   Als je bagage op de motor meeneemt, is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn op veranderingen in het weer. Zorg ervoor dat je spullen goed beschermd zijn tegen regen en vocht, en vergeet niet om ook warme kleding mee te nemen voor koudere dagen.

   Conclusie:

   H te kiezen, deet meenemen van bagage op de motor kan een uitdagende taak zijn, maar door de juiste tas bagage gelijkmatig te verdelen, spanbanden te gebruiken, het blokkeren van de achtervering te vermijden en voorbereid te zijn op veranderingen

   Benieuwd naar onze prijzen voor het verzekeren van je motor? Doe snel de simulatie en ontdek het zelf!

   Nieuwsbrief

   Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

    We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

    Ontdek alles over

    Ook interessant

    Scroll naar boven