Opmars elektrische motoren in 2020?

Wil jij de geur en het geluid van traditionele motoren inruilen?

Elektrische voertuigen zijn al even aan een opmars bezig. Zowel bij wagens als bij minder traditionele voertuigen zien we steeds meer elektrische mogelijkheden. Ondanks alles hebben we de indruk dat die evolutie minder snel gaat bij motoren.
Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motards

elektrische motoren

Deel bericht:

Het gebruik van elektrische voertuigen zit al een aantal jaren in de lift. Zowat iedere constructeur zet tegenwoordig in op dit marktsegment. Het aantal aangeschafte elektrische voertuigen is tussen 2014 en 2017 meer dan verdubbeld. Naast de elektrische auto, zien we steeds meer andere elektrische voertuigen opduiken… Ook bij de motoren zien we dat de meeste merken een elektrisch model ontwikkelen. Toch zien we nog niet veel elektrische motoren in het straatbeeld.

We zien steeds meer elektrische wagens op de weg. Niet alleen Tesla, maar ook andere merken hebben ingezien dat elektrisch een grote toekomst heeft. Die opmars blijft op het eerste zicht een beetje uit als we kijken naar de motoren. Nochtans zou je denken dat tweewielers op dat vlak een voordeel zouden hebben omdat de ontwikkeling en de bouw van deze motoren goedkoper is (in vergelijking met wagens).

Wat houd je tegen om een elektrische motor aan te schaffen?

Elektrische motoren zie je nog bijna niet op de openbare weg. Je ziet ze in advertenties, je ziet ze op shows of zelfs in musea, maar op de openbare weg moet je al veel geluk hebben om er eentje tegen te komen. Hoe komt dat? Volgens onderzoek leven er (net als in het begin van de elektrische wagens) heel wat vooroordelen ten opzichte van elektrisch motorrijden:

 • De kans dat je komt stil te staan is groot.
 • De accu’s hebben te weinig capaciteit hebben waardoor ze vaak moet worden opgeladen
 • De elektrische motorfietsen zijn overdreven duur in aanschaf en onderhoud
 • De elektrische motoren zijn langzamer
 • De elektrische motoren geven niet dezelfde rijervaring.

We zien de elektrische motoren zelden, maar toch blijkt uit de statistieken dat de aanschaf van elektrische motorfietsen toeneemt. In 2018 werden er 261 elektrische motorfietsen aangeschaft, en in 2019 zijn dit er al 455. Het gaat hier over relatief kleine aantallen, toch kunnen we spreken van een flinke toename.

De cijfers van 2020 zien er dan weer heel slecht uit, maar dat heeft natuurlijk meer te maken met de algemene coronacrisis en alle gevolgen op vlak van koopkracht en koopgedrag.

De voordelen van een elektrische motor

Een bevraging bij liefhebbers gaf ons naast een lijst met vooroordelen ook een hele lijst met voordelen:

 • De elektrische motorfiets heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.
 • Doordat er geen onderhoud nodig is compenseert dit de aanschafprijs
 • De elektrische motorfiets is goed voor het milieu
 • Er kan gebruik worden gemaakt van snelladen, hiermee kan de volledige accu in ongeveer 20 minuten volladen.
 • De elektrische motorfiets maakt bijna geen geluid.
 • De elektrische motor overtreft in veel gevallen de prestaties op vlak van acceleratie

Producenten elektrische motoren

Naast de producenten van conventionele motoren die al enkele jaren experimenteren met elektrische varianten zien we ook het ontstaan van nieuwe fabrikanten die enkele elektrische motoren produceren (vb: Zero Motorcycles). Veel van de elektrische motoren hebben een actieradius van 200 tot 300 kilometer al zien we dit de laatste tijd steeds groter worden.

Enkele voorbeelden:

best electric motorcycles harley davidson livewire luxe digital optimized

Harley-Davidson LiveWire
(bereik van 240 km, versnelling 0-100km/u in precies drie seconden)

best electric motorcycles energica ego luxe digital optimized

Energica’s ECO
(bereik van ongeveer 180 km, topsnelheid: 240 km/u)

Het rijbereik is, meer nog dan bij traditionele motoren, afhankelijk van je rijstijl en de omstandigheden.

Wat opvalt bij gesprekken met liefhebbers is dat veel van voordelen voor hen net een afknapper zijn. We willen hier niet te ver over uitweiden, maar geven toch graag enkele voorbeelden:

 • De elektrische motoren zijn zowat geruisloos. Veel liefhebbers kicken net op het geluid van hun machine.
 • Bij elektrische motoren hoef je niet te schakelen. Veel liefhebbers vinden dat dit de rijervaring niet ten goede komt.

Veiligheid

Veiligheid is voor motorrijders een belangrijk item. Op je motor bevind je je nu eenmaal in een meer kwetsbare situatie dan in een doorsnee wagen. Alle motoren die in het verkeer worden toegelaten moeten aan dezelfde tests en veiligheidsvoorwaarden voldoen als andere motoren.

Zowel op Europees als op nationaal vlak wordt door de overheid veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van de voertuigen. Tot nu toe blijken de toegelaten motoren geen problemen te ervaren op vlak van veiligheid. Een regelmatig terugkomende opmerking is dat de motor geluidloos is, waardoor je een elektrische motor moeilijker hoort aankomen. Een opmerking die trouwens in de beginjaren van de elektrische wagen ook werd gegeven op de Hybride wagens van ondermeer Toyota.

Aantal elektrische motoren in Vlaanderen

Of je nu wel of niet een voorstander van elektrische motoren bent, je kunt er niet naast. Elektrisch is de toekomst, zowel op 4 als op 2 wielen. Daarom nemen we er nog even de cijfers voor Vlaanderen bij. De cijfers voor 2020 geven enkel de gegevens tot en met mei weer en zijn geen goede indicatie. Daar zitten Corona en de nare gevolgen van de epidemie voor iets tussen.

Inschrijvingen elektrische tweewielers Vlaanderen1

De speed pedelec is de meest gebruikte elektrische 2-wieler in Vlaanderen. In 2019 schoven er maar liefst 12.132 stuks over de toonbank, in 2020 al 5.377. Ook elektrische bromfietsen (scooters) stijgen in populariteit. De aantallen voor elektrische motorfietsen zijn beduidend minder. Al zien we tussen 2017 en 2019 een stijging van maar meer dan 500% toch zijn de aantallen relatief laag.  

Categorie2017201820192020 (t.e.m. mei)
Speed Pedelecs4.5918.52012.1323.863
Bromfietsen < 25 km/uur285213366137
Bromfietsen > 25 km/uur3491.1652.642509
Motorfietsen82261455125
Totaal licht elektrisch5.30710.19415.6324.641
1Bron cijfers FOD – DIV. Dit zijn eerste inschattingen – verdere validatie van de gegevens moet nog gebeuren

Hoe zit het met de motorverzekering voor elektrische motoren?

De kosten voor de motorverzekering van je elektrische motor zijn dezelfde als voor een gewone motor.

Een omnium verzekering wordt berekend op de prijs van je machine, dus ook daar zit in principe geen verschil.

Om onze prijzen te bekijken, klik hier. Onze raad is zoals steeds: Neem contact op om je verzekering en de bescherming te bespreken zodat we je vrijblijvend kunnen informeren. Deze dienstverlenging krijg je er alvast gratis bij.

…dus zijn elektrische motoren aan een opmars bezig?

Dus… zijn de elektrische motoren in 2020 bezig aan een opmars? Wat ons betreft niet. Er was zeker sprake van een stijging van het aantal inschrijvingen. Maar die stijging was in aantallen helemaal niet zo geweldig groot. Bovendien lijkt her erop dat de Corona crisis met al zijn economische gevolgen de groei dreigt te belemmeren.

Wat we zien bij elektrische wagens en fietsen, zien we nog niet bij de motoren. We zien op dit moment wel enkele trendsetters, maar de grote massa kijkt voorlopig nog een andere kant uit. Zowel de vraag als het aanbod zijn nog niet aan het omslaan richting elektrisch.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

  We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

  Ontdek alles over

  Ook interessant

  Scroll naar top